ERVARINGEN VAN EEN DEELNEMER

Woensdag 12 juni. Laatste vergadering. Hebben we nu alles geregeld? Gezinus, Melle en Wim vinden van wel en met 20 inschrijvingen kan de Wylde Ride beginnen.

Vrijdagavond 21 juni: afgezien van een paar afzeggingen zijn alle schippers op het palaver aanwezig, de tocht wordt nog eens uitgelegd en de weersverwachting wordt besproken: goed weer, windje 4, misschien wat vlagen 5 en zondag mooi weer en weinig wind.

Zaterdag 22 juni, 07.30 uur naar de sluis en even na 08.00 uur allemaal door de sluis en de brug. Heel jammer dat de Libertijn meteen moet afhaken met motorpech.

Het rekenwerk voor het tijdstip van vertrek hadden we eigenlijk al gedaan maar ja, als iedereen achter de brug  nog in het kommetje ligt, ga je toch weer twijfelen. Wij besluiten om 10.30 uur te vertrekken. Nou, een voorspelling is een voorspelling, de realiteit is vaak anders. Een dikke West 4 á 5 met uitschieters van een dikke 5 en een lekkere, opgebouwde golfhoogte. Voor de Homefree is het te gortig en ook met een klein bootje als het onze is het Wad vandaag een goed waardeloze plek om te vertoeven. Maar ja, we zijn bikkels en zetten dus door. Wat niet wil zeggen dat Menno en Nynke geen bikkels zijn, later zal blijken dat zij verstandige bikkels zijn. Na talloze malen overstag en nat van het overkomende water besluiten we via ’t Scheer te gaan. Een smalle vaarroute onder de grote Texelroute door. Wel erg smal, maar minder golven. En zo komen we bij de T13 weer in het Marsdiep en kruisen verder naar de T2. Er was bedacht dat we elkaar met kerend tij bij de T2 zouden kunnen ontmoeten en voor zover men dit goed had berekend klopt dit redelijk. Wij ervaren dan ook eigenlijk geen tegenstroom. Na de T2 wordt de tocht zoals hij in de folder was beloofd: zon, stroom mee en een prachtige wind. Om 18.02 uur fotograferen wij de finishlijn en kunnen met een paar anderen direct door de sluis naar de Jachthaven van Den Oever. Hier mag iedereen een plaats uitzoeken en kan het uitwisselen van ervaringen beginnen. Gelukkig hadden alle schepen iets besproken of geregeld voor het avondeten. Misschien toch voor volgend jaar iets gemeenschappelijks organiseren. Wij zijn zo total loss dat van een nazit geen sprake kan zijn.

Zondag 23 juni zijn we om 07.30 uur weer op. Sanitaire bezigheden, haven betalen, en om 09.00 uur de vervolgstart. Door de windverwachting van deze dag lijkt het erop dat we onze finishtijd van 15.30 uur wel eens niet zouden kunnen halen. De organisatie besluit daarom de baan wat in te korten en stuurt ons om het Windpark heen richting Makkum.  Bijna iedereen is op tijd bij de start, er staat weinig wind en nu kunnen we meteen een beetje voordeel halen want ons bootje doet het goed met weinig wind. De wind is Zuidwest, een mooi lopend windje dus, lekker in de zon. Na de buitenste windmolen gaat het naar Makkum met een wel heel lastig windje van ZW naar Zuid en afnemend zodat wij een groot deel moeten blazen en pompen om nog enige vooruitgang te boeken. Zo’n 4 mijl voor de finish komt er nog een zuchtje wind en zo kunnen wij om 14.05 de fotofinish maken met een zucht van verlichting: het zit erop.

De prijsuitreiking heeft een verrassing: een extra prijs voor de soloklasse: de ‘mes-tussen-de tanden-prijs’.  Het mes tussen de tanden hebben: de bereidheid om er in je eentje alles aan te doen, ook als de normale middelen niet toereikend zijn, dát bezielt de solozeiler. Freddy Kuperus wist niet dat hij dat in zich had, maar toch is deze prijs voor hem en zijn Motion. Elke deelnemende boot krijgt een aanmoedigingsdrankje als opstart voor de volgende editie. De 3e overall prijs gaat naar de ‘Savaneta’ van Melle de Boer ex aequo met de ‘Wind of Change’ van Willem Amels, de 2e prijs naar de ‘Avance Garde’ van Haye Huitema en de overall winnaar blijkt te zijn de ‘Tommaris’ van schipper Wim Schoon. Wim en zijn bemanning gaan er vandoor met de zo langzamerhand beroemde, verzilverde BREILEPEL uit een bekende familie.                                 

Het was een prachtig en enerverend weekend met uitersten en zeker voor herhaling vatbaar. Tot 2025!         

Wim de Kleine

 

Klik op de onderstaande link voor een mooie sfeerimpressie van Menno Onnes op YouTube: 

https://youtu.be/7ikXlCdlcZ8?si=O2YFAoR3B_2r0OGh